/Files/images/2014_2015/Травматизм.jpg

Попередження дитячого травматизму

Пам’ятка «Як правильно переходити дорогу»

Безпека на дорогах передусім залежить від учасників дорожнього руху, тобто водіїв,пішоходів, пасажирів і погоничів тварин. Щоб рух пішоходів на дорогах був безпечним, необхідно, аби кожний його учасник виконував правила дорожнього руху.

Щоб дорога була для тебе безпечною, пам’ятай:

- пішоходи повинні переходити проїзну частину пішоходними (на зелене світло світлофора), підземними, надземними переходами, а коли їх нема – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч;

- якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху в обох його напрямках, таку дорогу можна переходити під прямим кутом до краю проїзної частини в тих міcцях, в яких вона добре проглядається в обидва боки. Пішохід переходить лише тоді, коли упевниться у відсутності небезпеки: зупинись, подивись ліворуч, праворуч, упевнись у безпеці переходу дороги);

-на швидкісних дорогах-автомагістралях транспортні засоби рухаються з дуже великою швидкістю тому переходити такі дороги треба надземними і підземними переходами;

-за межами населеного пункту пішоходам дозволяється переходити дорогу найкоротшим шляхом у тих місцях, де вона добре проглядається в обидва боки;

-перехід доріг забороняється на крутих поворотах, біля тунелів, мостів;

-про особливу обережність під час руху у темну пору доби;
-про необхідність використання світловідбивачих елементів на одязі та шкільних ранцях.

/Files/images/2015_2016/clip_image001.jpg

ІНСТУКТАЖ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

ПАМ'ЯТКА

Правила поведінки при виникненні пожежі у квартирі.

АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ПОЖЕЖІ

Горить квартира:

- якщо можливо, не наражаючись на небезпеку, підійти до телефону та подзвонити за номером 101, щоб викликати пожежену охорону, розбірливо повідомивши свою адресу, прізвище, ім’я та по батькові;

- слід вимкнути джерела струму, перекрити крани газоподачі, джерело вогню накрити простирадлом;

- якщо пожежа виникла через несправність електропроводки, нічого не можна заливати водою, можна взяти пісок, вогнегасник, вікна відкривати не можна, бо кисень посилить вогонь;

- якщо дим і полум'я не дозволяють вийти назовні, потрібно закрити двері і заткнути рушниками або простирадлами усі щілини і отвори - це відверне потрапляння диму в кімнату;

- якщо кімната наповнилася димом, необхідно пересуватися повзком, за можливістю накривши себе мокрим простирадлом, - так легше дихається, тому що дим підіймається вгору;

- якщо пожежа виникла у багатоповерховому будинку, то в залежності від місця пожежі ( нижчий чи вищий поверх) або вийти назовні, або, користуючись пожежними драбинами, піднятися на дах і там чекати пожежну охорону – ліфтами під час пожежі користуватися заборонено;

- якщо пожежа виникла у одноповерховому будинку і шлях до порятунку заблокований полум’ям, потрібно виплигнути з вікна - перед стрибком обов'язково потрібно викинути з вікна подушки або матрац, щоб пом'якшити удар при приземленні і запобігти травмування;

- перш ніж стрибнути, необхідно спустити з вікна ноги, розвернутися та, спираючись повністю на руки, стрибнути.

Не забудь!

1. Щоб не задихнутися у димі, пробирайся під ним (повзком).

2. Будь обережним з дверима: металеві поверхні найгарячіші - не відкривай їх.

3. Закривай усі двері поза собою - закриті двері затримують пожежу на 15 хвилин.

4. Тікаючи від пожежі, нічого не шукай, йди швидше від вогню та попередь криком про неї усіх.

Назад не повертайся – згориш по дорозі!

Правила безпеки при збиранні грибів та рослин.

ГРИБИ

/Files/images/25298.jpeg

Останніми роками реєструється значна кількість нещасних ви¬падків, пов'язаних із вживанням грибів. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно їстівних грибів;

- вживання застарілих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпеч¬них двійників)

Симптоми отруєння:

- нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення;

- зниження артеріального тиску;

- судоми, мимовільне сечовиділення; проноси;

- розвиваються симптоми серце¬во-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєнню грибами, дотримуйтесь наступних правил:

- НЕ збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б апетитними вони не здавалися;

- НЕ збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирищах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

- НЕ збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у якої є потовщення - "бульба"- обрамлене оболонкою;

- НЕ збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, застарілих , в'ялих, червивих або ослизлих;

- НЕ збирайте ніколи пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них;

- НЕ збирайте "шампіньйони" та "печериці", у яких пластин¬ки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору;

- НЕ порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями у довідниках - вони не завжди відповідають дійсності;

- НЕ куштуйте сирі гриби на смак;

- НЕ лінуйтеся вдома ще раз перевірити принесені гриби, особливо ті, які збирали діти - усі сумнівні сміливо викидайте;

- НЕ залишайте нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викиньте її;

- НЕ залишайте у маслюків та мокрух на капелюшку слизьку плівку, ретельно промийте їх;

- НЕ зволікайте із кулінарною обробкою грибів в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута;

- НЕ забудьте при обробці кип'ятити гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;

- НЕ забудьте обов'язково вимочити або відварити умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка;

- НЕ пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

- НЕ розчиняються у шлунку от¬руйні речовини грибів зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші. У взаємодії із ал¬коголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

- НЕ вживайте декілька днів підряд гриби, які досі вважались їстівними, але містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх, також може статись отруєння;

- НЕ зневажайте і суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Непра¬вильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм;

- НЕ вживайте гриби, які довго зберігалися, а обов'язково прокип'ятіть їх 10-15 хвилин.

Перша допомога при отруєнні грибами:

- викличте швидку медичну допомогу;

- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;

- натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;

- випийте активоване вугілля (4-5 пігулок), ко¬ли промивні води стануть чистими;

- після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай; каву або злегка підсолену воду, щоб відновити тим самим водно-сольовий баланс;

- покладіть на живіт і на ноги потерпілого грілки для полегшення стану;

- з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Рослини

Існує ряд садових рослин і квітів, які отруйні або настільки токсичні, що викликають отруєння. Більша частинна потерпілих - діти, чиї батьки не знають про це.

Увага: небезпечні рослини!

Дурман. Усі частини цієї рослини містять алкалоїди з наркотичним ефектом. Його легко відрізнити за великими воронкоподібними квітками. Щоб уникнути неприємних наслідків, краще вирвати його з коренем.

Рицина. Насіння цього куща дуже красиве - в цяточку, білого і коричневого кольору. Його можна використовувати для намиста. Проте досить пожувати одну насінину, щоб одержати смертельне отруєння.

Олеандр. Гілки, листя і квіти цієї рослини містять смертельну отруту.

Беладона. Містить соланін - дуже отруйний, навіть у невеликій кількості.

Картопля. Крім бульби, всі її частини, особливо паростки і плоди (зелені ягоди), отруйні через вміст у них соланіну.

Ревінь. Деякі частини цієї рослини містять щавлеву кислоту, яка може викликати порушення роботи нирок.

Бузина. Нестиглі ягоди, гілки, листя викликають нудоту, блювання та пронос. 3і стиглих ягід можна робити варення, а висушені квіти використовують для приготування відвару.

Наперстянка. 3 цієї рослини добувають речовину для лікування серцево-судинних захворювань. Квітки, листя та насіння можуть викликати отруєння і порушення роботи серця.

Конвалія. Має ті ж ефекти та властивості, що й у наперстянки.

Плющ, вовчі ягоди, лавр, рододендрон, азалія, борщівник - також отруйні рослини.

Сік кульбаби («молочко») може викликати алергічні реакції.

Кiлькiсть переглядiв: 180

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.